Poèetna stranica Kivela Fiat Kivela Alfa Romeo Kivela Salon Kivela Servis  
Kivela Kivela
Fiat - Osobna vozila Kivela
Kivela
500 L oprema i cijene
Kivela
Kivela Tipo HB - SW
Kivela Tipo Sedan
Kivela Fiat Doblo
Kivela 500
Kivela 500X
Kivela 500 L
Kivela Nova Panda
   
Kivela KOMERCIJALNA VOZILA
Kivela

O modelu

Točno pet godina nakon predstavljanja Fiata 500, a 55 godina nakon povijesnog debija 500, Fiat 500L debitirao je službeno u Torinu 4. srpnja 2012. To je novo poglavlje za talijansku ikonu nakon Abarth i Cabrio verzije.
500L kombinira kultni 500 stil s funkcijonalnim Fiat dizajnom. Proširen na konceptu 'prostorna učinkovitost', novi model prkosi konvencionalnim razlikama zahvaljujući svojem monovolumenskom putničkom prostoru te ostavlja dojam malog SUV-a na cesti a istovremeno donosi i razine učinkovitosti koje su tipične kod kompaktnih automobila. Prateći ovaj recept, Fiat 500L kombinira karakteristike specifične za različite klase te nudi prepoznatljiv i svestran koncept koji je alternativa tradicionalnim automobilima u B i C segmentu.

Nakon više od 800.000 vozila, prodanih u 110 zemalja svijeta, danas je 500 narastao te je još jednom spreman za nova iskustva. Ako je 500 kompaktni automobil savršen za mlade ljude i grad, Fiat 500L je prvi automobil, od 500 obitelji, koji je u mogućnosti ponuditi sve zajedno: djecu, prijatelje, putovanja, glazbu i zajednicu.

500L je potpuno nov u načinu na koji izražava svoju individualnost i stil, komunicira s vanjskim svijetom. Slovo 'L' sažima tri dimenzije koje se nalaze u novim Fiat rješenjima: Velik, što se odnosi na funkcionalnost i prostor; Lagan, kada 'lakoća' znači user-friendly tehnologiju i ekološku osviještenost, te Veličina osobnosti, postavljanje okruženja u kojem se život može živjeti punim plućima.

Velik: učinkovit prostor

500L izražava talijanski stil i prepoznatljiv izgled te tumači neobičnu sposobnost začeća i projektiranje automobila koji su inovativni u suštini i obliku. Koncept 'prostorne učinkovitosti " upravo razlikuje sve najinovativnije Fiate u povijesti. Baš kao što je 600 Multipla bila koncept ljudskog prevoznika, 500L je novo tumačenje filozofije koja primjenjuje 'Multispace' koncept. 500L reformulira kategoriju kompaktnih automobila, za moderne obitelji, u emocionalnom smislu.
Prema najnovijim istraživanjima, prosječna duljina prodanih automobila u Europi je 4,1 metara. To je standardna veličina koja vam omogućuje ugodno putovanje te lako kretanje u prometu. Fiat 500L je dug 4 metra i 15 centimetara. No, njegova stvarna prednost je da sa samo 7 cm više nego Fiat Punto, u Fiat 500L lako će se smjestiti pet putnika, dva metra visokih, s njihovih pet kofera. Dovoljno je reći da Fiat 500L ima najbolji volumni indeks putnika u segmentu: prednji i stražnji volumen u kombinaciji. 500L je lider u svojoj kategoriji u smislu omjera između vanjskih dimenzija - 415 cm dug, 178 cm širok, 166 cm visok i međuosovinskim razmakom od 261 cm - i unutarnjeg prostora te prtljažnika koji se može pohvaliti s kapacitetom od gotovo 400 litara, što znači da ste u mogućnosti transportirati do pet kofera. Stražnja sjedala su uzdužno podesiva a odvojeno sklapanje povećava udobnost putnika na stražnjim sjedalima. Zahvaljujući funkciji 'Fold&Tumble' stražnja sjedala je moguće u potpunosti pomaknuti prema naprijed te tako dobiti potpuno ravan prtljažni prostor.

Fiat 500L je također Veliki u smislu funkcionalnosti a to pokazuju 1500 mogućih konfiguracija unutarnjeg prostora. Na primjer, kupac može lako transportirati materijal do 2,4 metara preklapanjem prednjeg sjedala i samo jednog stražnja sjedala. Čak i ako želite koristiti stol na suvozačkom sjedalu možete ga preklopiti prema naprijed kako bi dobili potpunu podršku površine.

Što se tiče vanjskih dimenzija, njegov tovarni prostor je najbolji u kategoriji. Cargo Magic tovarni prostor, podesiv u tri razine, također je u prtljažniku, tako da možete odvojiti krhke predmete od teških predmeta ili čiste predmete od prljavih te vlažne predmete od suhih.

Lagan: altruistična tehnologija

500L se zalaže za lakoću koja poboljšava i pojednostavljuje kvalitetu života. Osim toga, Fiat je oduvijek bio sinonim za inovativne automobila koji nude sofisticirana tehnološka rješenja koja su jednostavna za korištenje i zadovoljavaju konkretne potrebe svakodnevne mobilnosti kao i rastuću socijalnu svijest o okolišu.

Pri lansiranju, Fiat 500L će pokretati tri motora koji se razlikuju po svojim emisijama štetnih plinova i potrošnji, što odgovara stvarnom ekonomskom svijetu u svakodnevnoj upotrebi: dva benzinska (0,9 TwinAir s 105 KS i 1,4 s 95 KS) motora i jedan turbodizelski (1.3 Multijet II s 85 KS) motor. Konkretno, 0.9 Turbo TwinAir s 105 KS ima rekordnu emisiju štetnih plinova u svom segmentu od samo 112 g / km. Razvoj novog dvo-cilindarskog motora, TwinAir je na vrhu segmenta u pogledu potrošnje goriva i emisija štetnih plinova zahvaljujući svojim niskim pomacima te visokoj učinkovitosti turbopunjača.

Nadalje, početkom iduće godine, 500L će biti još više "eko-friendly" zbog najčišćeg goriva koje je dostupno danas: metana. Natural Power debitirat će u 2013. Ova tehnologija kombinira , u jednom proizvodu, isplativost i ekološku osviještenost sustava sa snagom turbo TwinAir motora.

Lakoća je također sinonim za jednostavnost korištenja tehnologija u unutrašnjosti novog automobila. Primjer je 5" zaslon osjetljiv na dodir, s UConnect multimedijskim sustavom, jedan je od najvećih u svojoj klasi a omogućuje upravljanje multimedijskog sadržaja u automobilu, kao što je radio, mobilni telefon, Media Player, iPod ili smartphone. Integrirani navigacijski sustav također će biti ponuđen u bliskoj budućnosti. Ona je odličan primjer jednostavnosti sučelja, tako da ste uvijek spojeni.

Novi UConnect sustav omogućuje vam slušanje klasičnog radija ili željene glazbe kroz Vaš smartphone. Uz to, možete upućivati pozive i slušati dolazne SMS poruke bez skidanja ruku s upravljača. Budući razvoj će dopustiti korisniku, kroz smartphone uređaj, da koristiti mnoge aplikacije kako bi uvijek bio u kontaktu sa Facebook i Twitter prijateljima ili da ažurira promet, vijesti i vremensku prognozu u stvarnom vremenu. Također je moguće pregledati sve podatke dostavljene od potpuno novog eco:Driva LIVE softvera na 5" zaslonu osjetljivom na dodir u realnom vremenu. Danas postoji preko 80.000 eco: Drive korisnika koji mogu analizirati svoj stil vožnje zahvaljujući podacima prikupljenim tijekom vožnje i dobiti prijedloge kako smanjiti potrošnju goriva i emisije štetnih plinova. Aplikacija sada postaje LIVE što znači da možete dobiti povratnu informaciju o vašem stilu vožnje u realnom vremenu. Također je moguće spremiti podatke o svakom putovanju na kompatibilnom USB memory sticku ili smartphonu. Analizom rezultata na osobnom računalu emisije se mogu smanjiti i do 16% ako poslušate savjete aplikacije.

Sigurnost

Novi Fiat 500L osvaja prestižnu nagradu, koja je sada čak i stroža kod testova za odrasle putnike, djecu, pješake i aktivne sigurnosne uređaje.To je sve zahvaljujući novoj arhitekturi automobila "Small Wide", koja je prošla tisuće sati virtualnih simulacija, a zatim je 200 testova provedeno na komponentama i podsustavima te više od 100 simulacija i 100 crash testova.

Preventivna sigurnost: standardni prednji farovi s dnevnim svjetlima i svjetlima za maglu sa 'zakretnom' funkcijom.

Automobil može biti opremljen s inovativnim "City Brake Control" sustavom koji izbjegava ili ublažava sudar, tako da automatski koči pri brzini koja je manja od 30 km/h.

Aktivna sigurnost: ABS sa BAS (Brake Assist System), sofisticirani ESC (Electronic Stability Control) koji sadrži ASR (Antislip regulation), Hill-holder, sustav protiv proklizavanja (MSR), sustav za pomoć pri upravljanju (DST) i sustav protiv prevrtanja (ERM) su kod 500L u standardnom paketu opreme.

Hill-Holder: sustav koji koči automobil, kada se on nalazi uzbrdo, te tako olakšava vozaču da pusti papučicu kočnice i pritisne papučicu gasa bez korištenja ručne kočnice.

MSR (Motor Schleppmoment Regelung): pri promjeni brzina u lošim vremenskim uvjetima, MSR funkcija intervenira i vraća okretni moment te spriječava blokiranje kotača i klizanje.

DST (Driving Steering Torque): sustav poboljšava sigurnost u vožnji i performanse upravljanja. Aktivan elektronički upravljač obavlja automatske korekcije i kontrolira podupravljanje preko površine s niskim prianjanjem.

ERM (Electronsko Ublažavanje od prevrtanja) je funkcija koja djeluje kada kotač napusti površinu ceste: u stvari, kad god dođe do ekstremno dinamičnog pokreta, ERM pomaže vozaču da ponovno stekne kontrolu nad vozilom.
Pasivna sigurnost: prednji zračni jastuci , bočne zavjese su u standardnoj opremi kao ik bočni zračni jastuci i jastuk za koljena vozača. Sigurnosni pojasevi u tri točke zatezanja s dvostrukim zatezačima i graničnikom opterećenja.
Ocjena je još značajnija s obzirom da je Euro NCAP, od 2012, postrožio sigurnosna testiranja i to kod testova za odrasle putnike, djecu i pješake. Ovo veliko priznanje još jednom potvrđuje FIAT-ovu posebnu obvezu da zaštiti sve sudionike u prometu. Kako bi jamčio zaštitu putnika i ostalih sudionika u prometu, novi 500L je dizajniran da zadovolji sve međunarodne standarde te jamči najvišu razinu sigurnosti koja je danas dostupna. Tisuće sati virtualnih simulacija omogućile su stvaranje nove arhitekture - koja diživljava svoj debi baš na 500L modelu. Virtualni dizajn kasnije je stavljen na testiranje kroz 200 testova na komponente i podsustave, preko 100 šok test simulacija i više od 100 crash testova koji su pokrili sve moguće vrste sudara : frontalni sudar, bočni sudar, prevrtanja i udesi s pješacima. Osim toga, testovi su pokrili i razne brzine kao i različite vrste prepreka s različitim vrstama putnika koji su se uvelike razlikovali u fizičkim karakteristikama.

Veličina osobnosti

Osobnost, kod 500L, je suvremena, široka, otvorena i svijetla dimenzija. Dizajniran od strane Centro Stilo Fiat, koji je inspiriran konceptom „cab forward“, moderna reinterpretacija automobila osmišljenog kako bi se postigla veća vidljivost i velika količina osvijetljenosti unutar kabine, 500l ima stakla u 360° kako bi se osigurala bolja vidljivost u prometu i lakše manervira prilikom parkiranja.

Stakleni krov - najveći u svojoj kategoriji s veličinom od 1,5 četvornih metara a dostupan je u dvije verzije: električni krov ili Skydome. Paleta boja, s 11 boja karoserije, tri različite boje krova, četiri razine opreme (Pop, Pop i star, Easy i Lounge) i tri modela aluminijskih naplataka omogućuju Vam 333 različitih kombinacija automobila.

Pretvorite svoj automobil u jedinstven i personaliziran objekt. S tim ciljem na umu, Lineaccessori za novi 500L nudi više od 140 proizvoda koji Vam povećavaju udobnost i užitak prilikom vožnje.
500L nam po prvi puta donosi vrhunski Hi-Fi sustav razvijen u suradnji s Beats. Sustav koristi naprednu tehnologiju, stvarajući visoku definiciju i čist zvuk koji osnivači Beatsa (glazbeni producent Dr. Dre, Interscope Geffen A & M Records i predsjednik Jimmy Iovine) zahtijevaju u svojim tonskim studijima.

Na kraju, još jedna novost je uvedena s 500L a to je potpuno novi aparat za kavu nastao u suradnji s Lavazzaom. 500l je prvi serijski automobil u svijetu koji nudi aparat za espresso kavu a koristi tehnologiju 'A Modo Mio' mahuna. Savršeno je integriran u automobil i uvijek je na dohvat ruke.

Proizvodnja

Fiat 500L se proizvodi u Kragujevcu (Srbija). Tvornica je otvorena u travnju prošle godine, nakon tri godine intenzivnog i kontinuiranog rada na nadogradnji infrastrukture. Više od 1 milijarde eura je uloženo od 2010 do danas. Svaki dan, 2.500 radnika je sudjelovalo u rekonstrukciji tvornice. Osim toga, uloženo je i 1,1 milijun sati u obuku osoblja da se stvori nova industrijska kultura. Nova tvornica u Kragujevcu ima kapacitet proizvodnje preko 700 automobila dnevno, zahvaljujući novom dizajnu i strukturi.

Fiat 500 L

Fiat 500 L

Fiat 500 L

Fiat 500 L

Fiat 500 L

Fiat 500 L

Fiat 500 L

Fiat 500 L

Kivela Kivela
Kivela © Kivela centar Kostrena d.o.o. 2011.